LÄR ER ALLT OM AIRBOARD OCH ELEKTRISKA FORDON

Nu är det dags för ett besök inriktat på de yngre som är intresserade av eldrivna transportmedel. Under lördag och söndag den 23-24/9 så kommer Airboard Sverige på besök för att upplysa och informera våra besökare om just airboard och andra elektriska fordon. Det är många saker som står på agendan och det är lika viktigt för föräldrar som för barn att veta om de risker som finns när man köper en airboard eller andra elektriska fordon som drivs via batteri.

Därmed tyckte vi att det inte var mer än rätt att bjuda in Tobias som har mångårig erfarenhet av just batteridrivna produkter och en bakgrund inom personbilsteknik vilket gör att han har en djup förståelse föregångaren till de nuvarande lithium batterierna som varit med i nyheterna så mycket på senare tid, blyaccumulator. Men det blir såklart inte bara informationsberikande utan det bjuds även på en del trick, test av deras år produktutbud samt en nyhet som inte börjat säljas än. Något som kommer få alla att bli nöjd oavsett ålder har utlovats. För er som inte vet vad en airboard är så går vi igenom det nedan.

Vad är en airboard

En airboard är en bräda med två hjul som kan hålla balansen med dig ståendes på den. I hjulen sitter själva motorerna monterade och detta kallas fint för hubmotor. Dessa hubmotorer styrs av ett moderkort som i sin tur får signaler om hur brädans balans är av två gyrokort. Moderkortet är hjärnan i airboarden och det är den som styr hur allt ska fungera. Som jag förstått det så finns det ett flertal olika moderkort av olika modell samt märke. Dessa kommer i varierande kvalité och det är av yttersta vikt att kvalitén är hög med många säkerhetsfunktioner. Det är främst här som man ser till att göra airboarden så säker som möjligt.

En annan viktig komponent är batteriet som ger ström till hela det elektriska fordonet. Vi kan kalla det för airboardens hjärta. Det man främst ska kolla efter är att batteriet har en godkänd CE-märkning samt att det består av pålitliga celler och har producerats av en erfaren fabrik. Om battericellerna inte sätts ihop på rätt sätt så kan det få förödande konsekvenser i form av brand. Dålig batterikvalité har varit det främsta problemet med alla bränder som orsakats under laddning. Däremot kan även en airboard med bluetooth antändas tack vare att en av dess resistorer går. Detta ska inte hända om enheten plaserats på rätt plats under kåpan, men har tyvärr förekommit i vissa fall. I vanliga fall ska det bara kunna bildas lite rök vilket såklart kan få vilken airboardförare som helst att rynka på ögonbrynen. Men det ska vid rätt placerad enhet inte vara någon fara att köra vidare.

Det bjuds på testkörning

Under de två dagarna kommer du få chansen att testa deras airboard. Men det är inte bara airboard som är på tapeten.

Nyligen så har de i ett samarbete med Kinesiska företaget Tao Motor tagit fram en ny typ av elscooter som är anpassningsbar för både vuxna och barn. I korta ord fick vi det beskrivet som att man har möjligheten att anpassa hastigheten efter förarens färdighet vilket betyder att barn kan köra elscootern på en lägre hastighet medans vuxna kan pressa den till dess max 28 km/h. Elscooter är en typ av elektrisk sparkcykel som fungerar likt en airboard men utan att den håller balansen själv. Du gasar med ena handen och bromsar med den andra. Ska vara utmärkt för de som har kortare pendlingsavstånd till skola eller jobb alternativt mellan kollektivtrafikens stopp och mål.

Du får även chansen att testa på hur det känns att köra elskateboard något de specialiserat sig på även det under senare tid. Dessa är inga vanliga skateboards utan longboard med elmotorer i hjulen likt de förnämnda elscootern och airboarden. Helt klart något vi själva kommer att försöka våga oss på.

Schema för dagen

Lördag:

Kl 10.00 – 11.00 Genomgång av eldriven säkerhet

Kl 11.00 – 12.00 Testa köra eldrivet

Kl 12.00 – 13.00 Uppvisning och test av nyheter

Kl 13.00 – 14.00 Information om miljö och avgasutsläpp

Söndag:

Kl 10.00 – 11.00 Genomgång av eldriven säkerhet

Kl 11.00 – 12.00 Konsumentinformation

12.00 – 14.00 Alla får pröva på och lära sig köra elfordon!

Välkommen in under helgen och bekanta er med framtidens eldrivna persontransporter. Lär er hantera produkterna med varsamhet och hur man säkerhetsanalyserar dem före köp.